0552 558 06 96
Kocatepe mah. Bayındır 2 Sk. No:51/8 Çankaya/Ankara
Anlaşmalı Boşanma Nedir
blog img

Anlaşmalı Boşanma Nedir

Anlaşmalı boşanma, iki tarafın hukuki ve maddi sonuçlarda anlaşması ile gerçekleşen bir boşanma türüdür. Yapılacak olan boşanmada belirli şartlar, protokol ve dilekçenin tamamlanması gereklidir.

 

Anlaşmalı boşanma, tıpkı boşanma kavramı gibi evlilik birliğinin sona ermesini ifade etmektedir. Türk Medeni Kanunu kapsamında boşanma işlemi çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma olarak ikiye ayrılmaktadır. Çekişmeli boşanma, evli tarafların boşanma işlemlerinde temel unsurların en az 1 tanesinde uzlaşamamasını içermektedir. Çekişmeli boşanmada aile mahkemesi huzurunda talepler, iddialar ve savunmalar dile getirilir. Eğer taraflar boşanmak istemelerine rağmen kağıt üzerinde anlaşamıyorlarsa aile mahkemesinin karar verilmesini istemektedir. Anlaşmalı boşanma ise; evli tarafların evliliğinin ortak sonuçta sona ermesini içermektedir. Boşanmanın temel unsurlarının tamamı için uzlaşmanın sağlanması, anlaşmalı boşanma kapsamında ifade edilir.

 

Anlaşmalı boşanma gerçekleşmesi için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu “Anlaşmalı Boşanma Şartları” yerine getirilmek zorundadır. Yani tarafların yalnızca kağıt üzerinde bütün her şeyde anlaşmaları anlaşmalı boşanma için yetersizdir. Hükmedilen şartların yerine getirilmemesi durumunda açılan dava çekişmeli olarak devam edecektir.

 

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma, eşlerin boşanmaları ile ilgili bütün hukuki sonuçlarda anlaşmaları sonucunda açılan davalardır. Boşanma için 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan anlaşmalı boşanma şartlarının eşler tarafından sağlanması gerekmektedir.

 

Anlaşmalı boşanma şartları nelerdir? Anlaşmalı boşanma için 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında eşlerin boşanma şartlarını tamamlaması gerekir. Bu şartlar şu şekildedir:

  • Eşler en az 1 yıllık evliliklerini doldurmalıdırlar.
  • Eşler dava vakti geldiği zaman davaya katılması sağlamalıdır. İki tarafın da davaya katılmadığı durumlarda anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.
  • Boşanmanın tüm maddi ve hukuki sonuçları karşısında eşlerin uzlaşma sağlamış olması gerekmektedir. Yapılan bu uzlaşma sonuçlarının boşanma protokolünde de beyan edilmiş olması gerekmektedir.

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Anlaşmalı boşanma sırasında şartların yerine getirilmesi ve protokolün uygulanması, eşlerin tek davada boşanmasını sağlamaktadır.

 

Boşanma davasında; boşanma protokolü ve temel teşkil eden dava dilekçesinin kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık olması gerekmektedir. Aynı zamanda eşlerin boşanmalarının tüm hukuki ve maddi sonuçları, protokol içerisinde yer almaktadır. Protokol içinde maddi ve hukuki sonuçların kapsamının eşler tarafından uzlaşmış şekilde belirtilmesi önemlidir. Eşlerin evliliği sona erdirilmesinde yer alan temel hususların beyanı da protokol içerisinde yer alması gerekmektedir. Bu hususlar şu şekilde örneklendirilebilir:

  • Boşanmaya ilişkin irade açıklaması,
  • Müşterek çocukların velayeti,
  • Müşterek çocukların şahsi münasebet durumları,
  • Çocukların sosyal durumlarının açıklanması,
  • Ayarlanan nafaka miktarı,
  • Eşler arasında yapılan mal paylaşımı,
  • Eşler arasına yapılan yargılama giderleri,
  • Vekalet ücreti,
  • Maddi ve manevi tazminatın belirlenmesi.

 

Boşanma sözleşmesi niteliğinde olan “Anlaşmalı boşanma protokolü” içerik itibariyle salt olmalıdır. Protokole dair herhangi düzenleme söz konusu değildir. Bundan dolayı gerek hukuka gerekse hakkaniyete aykırılık teşkil etmemesi gerekmektedir. Bu sayede davanın ivedilikle sonuçlandırılması için titizlikle incelenerek hazırlanmalıdır.

 

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Anlaşmalı boşanma sırasında şartların yerine getirilmesi, protokolün oluşturulması ve “Anlaşmalı boşanma dilekçesi” tamamlanması gerekmektedir.

 

Söz konusu şartlar bulunduğunda Anlaşmalı boşanma dilekçesi taraflardan birisi tarafından hazırlanmalıdır. Hazırlanan boşanma dilekçesi ve boşanma protokolü ile birlikte eşlerden birisi mahkemeye başvurabilir. Hazırlanan bu belgelerin yazılı olarak iletme zorunluluğu yoktur. Fakat iki tarafta mahkeme sırasında yer alan şartları öğrenecektir.

 

Boşanma davasında yetkili mahkeme; iki eşin son 6 ay içinde ortak olarak ikamet ettikleri yer olacaktır. Eğer eşler 6 aydan uzun süredir ayrı yaşıyorsa davayı açan kişinin ikamet ettiği adrese göre mahkeme belirlenmektedir. Boşanma davalarında yetkili ve görevli mahkeme ise “Aile Mahkemeleri” olarak belirlenmiştir.

Bir Yorum Gönder