
Babalık Davası Nedir?
- Kas 1, 2022
- Açıkalındagdelen
- Hukuk
- 6 Yorum
Babalığı kanıtlamak için babalık davası açılarak gerekli sonuçlar ve mahkeme sürecinin işlemesi beklenmektedir. Süreç iki istisna dışında boşanma davasına benzer. Genel anlamda kültürel sebeplerden dolayı ülkemizde pek rastlanmıyor olsa da evlilik süreçlerinde ki geçiş dönemlerin de ya da tüp bebek gibi tedavi yöntemlerinde babalık davası ihtiyacı doğabilmektedir.
Babalık kanıtlama süreci
Babalığın bir davada kanıtlanması süreci, çocuğun biyolojik babasının nafaka ve diğer menfaatleri almasına izin veren yasal bir süreçtir. Ayrıca velayet ve ebeveynlik süresi gibi konuları da belirleyebilir. Ancak, tüm babalık davaları baba tarafından başlatılmaz. Çocuğun annesi de babalık davası açabilir ve bu dava genellikle anne adına açılır.
Çoğu zaman, babalık davaları bir çocuğun annesi tarafından veya Başsavcılık tarafından açılır. Bu davalar çok ciddidir ve sonuçları bir babanın çocuğu için karar verme hakkını, nafaka ödeme gücünü ve hatta miras haklarını etkileyebilir.
Bir babalık davası başlatmak için, bir çocuğun annesi veya velayeti ebeveyni babalık iddiasında bulunmalıdır. Ayrıca, çocuğun biyolojik babası olduğunu iddia eden bir erkek, anne veya velayet sahibi ebeveyn tarafından teşhis edilmelidir. Genetik testler çocuğun biyolojik babası olma ihtimalinin yüzde 95’ten daha az olduğunu gösteriyorsa, baba davadan çıkarılabilir.
Babalık kanıtlandıktan sonra hâkim, iddia edilen babaya DNA testi yaptırmasını emredebilir. DNA testleri biyolojik babayı %99’a varan doğrulukla belirleyebilir. Babalık testleri her iki ebeveynden de bir DNA örneği gerektirir ve çoğu test dört ila altı haftalık bir süre içinde tamamlanabilir.
Babalık davası açabilecek taraflar
Olası babalık davası durumlarında önceliğin test işlemleri tarafından yürütüldüğünü bilmelisiniz. Sonuçlar erkeğin çocuğun babası olup olmadığını gösterecektir. Test, erkeğin baba olduğunu gösteriyorsa, mahkemeden bunu belirten bir karar yazılarak bu evrakın resmi mecralara dağıtılması ve adli sicil olarak kişinin beyanına yansıtılma durumundan ibarettir. Bazı durumlarda, nafaka emri ve velayet emri de alabilirsiniz.
Kan testleri, çocuğun biyolojik babasının kim olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir. Koşullara bağlı olarak, kan testleri de bir erkeğin bir çocuğun babası olmasını engelleyebilir. Alternatif olarak, DNA testleri belirli bir babalık olasılığı gösterebilir. Bir mahkeme kan testi sonuçlarını aldığında, bir dava kararı verilecektir. Mahkeme, biyolojik babanın nafaka, ziyaret veya velayet ödemesi gerekip gerekmediğine karar verecek.
Babalık tespiti, çocuğun biyolojik olarak kim olduğunu belirlediği için yasal süreçte önemli bir adımdır. Annenin velayet hakkı, babanın ziyaret hakkı veya çocuğun babadan miras alma hakkı da dahil olmak üzere babalık davası için birkaç pratik sebep vardır. Bazı durumlarda devlet, kamu yardımı ödemelerini geri ödeyebilmek için babalık davası isteyecektir. Bu bir çok konudan da açılabilecek davalardır. Özellikle de aldatma gibi konular ile boşanma davalarında böyle şeyler olabilir.
Babalık davaları iddia edilen baba, anne veya bir devlet kurumu tarafından açılabilir. Bu tür davaların amacı, mali ve manevi sorumluluk oluşturmak, ebeveyn haklarını tesis etmek ve diğer tartışmalı konuları çözmektir.
Babalık davası sonucu
Babalık davası, bir çocuğun biyolojik babasını belirlemek için yapılan yasal bir işlemdir. Tipik olarak, bir çocuğun babası olduğuna inanan bir adam, şikâyette bulunmalı ve şikâyetin bir kopyasını anneye sunmalıdır. Hâkim, tebliğ edildikten sonra tarafların babalık duruşmasına katılmalarını emredecek.
Mahkeme, babanın babalığını belirlemek için DNA testleri isteyebilir. Bu testler yüzde 99 doğrudur. Mahkeme daha sonra bir duruşma ayarlayacak ve tanıkların ifadelerini dikkate alacaktır. Davalının biyolojik baba olduğu tespit edilirse, nafaka ödemesine karar verilecek ve velayet hakkına sahip olabilecektir.
Babalık Kabulüne itiraz etmenin birçok yolu vardır. İlk olarak, bu meydan okumada başarılı olmak için sahtekarlığı, maddi yanlış beyanı veya baskıyı kanıtlamalısınız. İkinci olarak, teşekkür belgesini imzalayan kişinin baba olmadığını mahkemeye göstermelisiniz. Üçüncüsü, anne bir DNA örneği üretemezse, karara itiraz edebilirsiniz. Bunu yapmak için, davalının baskı altında olduğunu ve karar vermeye yasal kapasitesinin olmadığını göstermelisiniz.
Son olarak, sizi mahkemede temsil etmesi için bir avukat tutmalısınız. Bir babalık davası karmaşık olsa da deneyimli bir avukat tüm süreci daha az stresli hale getirebilir. Bu davaları ele almak için gerekli bilgi ve deneyime sahip bir avukat, haklarınızı koruyabilir ve çocuğun mümkün olan en iyi geleceğe sahip olmasını sağlayabilir.