Kocatepe mah. Bayındır 2 Sk. No:51/8 Kızılay/Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 419 42 20
E-Mail: acikalindagdelenhukuk@gmail.com
Aile Hukuku, Türk Medeni Kanunu 2. kitapta düzenlenen, bireylerin aile içerisindeki bağlantılarını, aile ile ilgili olan tüm konuları düzenleyen bir hukuk dalıdır.
Türk Medeni Kanunu, 1926 yılında İsviçre Medeni Kanunu’nun belirli hukuki konular seçilerek (iktibas yolu ile) kabul edilen bir kanundur. Bu kanun ile ‘Aile’ devletin çatısı altında olan sosyal bir müessese olarak görülmüş, kadınların ve erkeklerin eşit olduğu benimsenmiştir. Anayasa Madde 10/1’de yer alan kanun önünde eşitlik ilkesi düzenlenerek kadın-erkek eşitliği Anayasa 10-Ek Fıkra ile hüküm altına alınarak kanunlaştırılmıştır.
‘’Madde 10- Ek Fıkra: Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.’’
Aile Hukuku; velayet davası, evlilik, boşanma, nişan gibi aileyi ilgilendiren her durumda ortaya çıkan uyuşmazlıkları, sorumlulukları ve sorunları kapsayan bir hukuk birimidir. Aile Hukuku, bireyleri koruma altına almaktadır.
Medeni Kanunu’nda Aile tanımı ‘’çekirdek aile’’ olarak ele alınmaktadır ancak Medeni Kanunda Aile Kavramı;
olmak suretiyle üç bölümde ele alınmıştır.
Aile Hukukuna egemen olan birtakım ilkeler vardır. Bunlar:
Boşanma davasında, boşanan eşlerin mahkemeye başvuruda bulunmaları ve tüm hususlarda karar verilmesini talep etmeleri gerekmektedir. Bu talepler nafaka, velayet, parasal tazminat, parasal olmayan tazminat, mücevher, kişisel eşyalar veya bir mal rejimi için olabilir. Boşanma davası açmak isteyen eş, maddi durumu nedeniyle dava masraflarını karşılayamayabilir. Geliri olmadığı halde boşanma davası açmak isteyen eş, ikamet ettiği ildeki baroya ücretsiz dava ve ücretsiz avukat için başvurabilir.
Boşanma, bir çiftin boşanmaya karar vermesi ve kararlarını mahkemeye götürmesidir. Eşlerin resmi olarak ayrılabilmeleri için aile mahkemelerine boşanma dilekçesi vererek isteklerini ifade etmeleri gerekmektedir. Boşanma davası genellikle boşanmak isteyen eşler tarafından açılır. Ancak ender durumlarda yasal temsilcileri onlar adına boşanma davası açabilmektedir. Medeni hukukumuzda boşanma sebepleri özel sebepler ve genel sebepler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Zina, hayata kast, kötü muamele, küçük düşürücü davranış, küçük düşürücü suç işlemek, rezil bir hayat sürmek, akıl hastalığı, terk, evliliği sarsmak kanunda geçen sebeplerdendir. Anlaşmalı boşanma da evlilik birliğinin sarsılması kapsamında değerlendirilmekte ve kanunda açıkça belirtilmemiş olmasına rağmen çok daha kısa sürede sonuca ulaşılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında boşanma tek celsede tamamlanabilir.
Boşanma davasında yetkili mahkeme, taraflardan birinin ikametgahı veya davanın açılmasından önceki altı ay içinde birlikte yaşadıkları yerin resmi mahkemesidir. Davacının ikamet ettiği yer değiştiyse, bu yeni yerin mahkemesinde boşanma davası açabilir.
Ankara barosuna kayıtlı Açıkalın & Dağdelen hukuk büromuzdaki boşanma avukatlarımız ile sizlerin zorlu süreçleriniz de yanınızda bulunmaktayız. Boşanma davaları, Ankara boşanma davaları bizler için tecrübeli olduğumuz konulardır. Ankara’da boşanma avukatı olarak bizleri tercih edebilirsiniz.
Dava açabilmenin en temel ve can alıcı şartı boşanma dilekçesidir. Boşanma davasının olumlu sonuçlanabilmesi için boşanma davası dilekçesinin eksiksiz, kusursuz ve tüm şartların doğru bir şekilde belirtilmesi önemlidir. Çünkü dilekçenin yazımında yapılacak bir hata veya eksiklik ileride hak kayıplarına neden olabilir. Boşanma dilekçesi yazarken dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Dava sonunda dilekçede boşanma sebebi, delilleri, tarafların evlilik birliği içindeki tutum ve davranışları, hak ve beklentileri açıkça belirtilmelidir.
Davacı tarafından hazırlanan dilekçe, boşanma davası açıldığında davalı eşe tebliğ edilir. Hakların kaybedilmemesi için dilekçe bildirimini alan eşin iki hafta içinde dilekçeye cevap vermesi gerekir. Davacı tarafından ileri sürülen hususlar veya istenmeyen yeni olaylara ilişkin unsurlar açıklamalar bölümünde gerekçeli ve derinlemesine açıklanmalıdır. Boşanma sürecinde hak kaybına uğramamak için cevap dilekçesi de dava dilekçesi kadar eksiksiz ve hatasız olmalıdır. Gerekirse, boşanmak isteyen davalı eş cevap dilekçesi ile karşı dava da açabilir.
Boşanma davası açıldığı andan itibaren davadaki tüm süreçler başlamaktadır. Davalı, cevap dilekçesi veya karşı dava açtığında davacıya bir cevap dilekçesi veya karşı dava tebliğ edilir. Davacı cevap dilekçesi verdiğinde, davalıya tebliğ edilir. Son olarak, davalı ikinci bir cevap dilekçesi sunma seçeneğine sahiptir. Bu dilekçeler iki hafta içinde mahkemeye sunulmalıdır. Mahkeme, tarafların dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra ön inceleme duruşması için bir tarih belirler. Ön inceleme duruşması, boşanma davasında davanın konusunun belirlendiği, delil ve tanıkların sunulması için sürenin ayrıldığı ilk duruşmadır. Diğer duruşmalarda tarafların ifadeleri incelenecek ve tanıklar dinlenecek. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra mahkeme bir karar verir. Bu karardan itibaren bir ay içinde hukuken bağlayıcı gerekçeli karar yazılır. Bu adımların ardından gerekçeli karar tebliğ edilir. Taraflar, karar doğrultusunda daha yüksek bir merciye itiraz etme seçeneğine sahiptir. Taraflar karara itiraz etmezlerse mahkemenin kararı kesinleşecektir. Mahkeme kararı 10 gün içinde kesinleştiğine dair şerh ile nüfus müdürlüğüne bildirilir. Bundan sonra taraflar kimliklerini ilgili nüfus müdürlüğünde değiştirebilirler.
Ankara Aile Hukuku
Ankara aile hukuku davalarına ilişkin sorunlarınızda Açıkalın & Dağdelen Avukatlık Bürosu olarak yanınızdayız.
Aile ile ilgili bütün anlaşmazlıklar vs. gibi hukuki konularda hukuk disiplinlerinden aile hukuku davalarla ilgilenmektedir. Medeni hukukta yer alan kurallara göre aile hukuku davaları sonuçlandırılmaktadır. Aile hukukunun ana konuları ise evlilik öncesi anlaşmalar, evlilik içerisindeki anlaşmazlıklar ve evlilik sonrası için yapılacak düzenlemelerdir. Çocuk hakları ve kadın hakları her ne kadar hukukta kendi başına bir alan olsa da davalarda aile hukukunu yakından ilgilendirir.
Arzu edilmese dahi günümüzde yaşam şartları gereğince birçok aile bölünüp parçalanabilir. Bu durumların sonucunda her iki tarafın ve evlilik sürecinde meydana gelen çocukların haklarının gözetilmesi önemlidir. Tarafların ve çocukların haklarının gözetilmesi amacıyla da aile hukuku davaları ele alınır.
Ankara Aile Hukuku Avukatı
Ankara aile hukuku avukatı hizmetleriniz için Açıkalın & Dağdelen Avukatlık Bürosu olarak hizmet vermekteyiz. Avukatlık bürosu olarak Ankara ve çevre illerinde, ilçelerinde verdiğimiz hizmette siz değerli müvekkillerimizin sorunlarını hukuk çevçevesinde çözümlüyoruz.
Aile hukukuna ilişkin davalarda ailenizle ilgili anlaşmazlıklar, sorunlar ve çözümler üzerine çalışıyoruz. Yer alan sorunlarda ve anlaşmazlıklarda hukuk kuralları çerçevesinde çözümler üretmeye çalışıyoruz. Aile mahkemelerinde sorunların çözülmesi için gerekli savunmaları hazırlıyor, sizler için elimizden gelenin fazlasını mahkemeye sunuyoruz.
Aile Hukuku Konuları
Aile hukukuna ilişkin davalar, aileyi ilgilendiren bütün konuları kapsamaktadır. Bu davalar medeni hukuk kapsamı içerisinde yer alan bir dal olarak işlenmektedir.
Aile hukuku konuları genel olarak şu şekildedir:
Ankara boşanma avukatı davalarına ilişkin sorunlarınızda Açıkalın & Dağdelen Avukatlık Bürosu olarak yanınızdayız.
Copyrights © 2022 | Tüm Hakları Acikalindagdelenhukuk.com adresine aittir.
Ankara Tazminat Avukatı ve Ankara İşçi Avukatı arıyorsanız Acikalın & Dagdelen Hukuk Bürosu ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Hukuksal süreçlerin bir avukat eşliğinde özellikle de Ankara'da avukatlar ile devam edilmesi müvekkiller için ayrıcalıktır. Ankara avukatlar barosuna bağlı tecrübeli avukatlarımız ile siz değerli danışanlarımızın her daim yanındayız.
WhatsApp Mesaj Gönder