Anayasa Hukuku
Temel, önemli kurucu yasalarla alakalı çalışmaları bünyesinde barındıran hukuk dalına Anayasa Hukuku denir. Hukuk hiyerarşisinin en üst basamağında yer alan Anayasa Hukuku; siyasi kuruluşların fonksiyonlarını tanımlayabilir veya sınırlandırabilir.
Ulus devletlerin benzer anayasaları yoktur fakat her ulus kendine has bir hukuka (kamu hukukuna) sahip olmak zorundadır. Bunlar;
- Uluslararası Hukuk
- Yargı Hukuku
- Yazılı Hukuk
- Sözleşmeler
- Örfi Hukuk
Anayasa Kavramı
Anayasa Kavramı; şekli ve maddi olarak iki temel başlık altında incelenir.
Şekli Anlamda Anayasa Hukuku: belirlenmesi kanunlardan farklı, daha zor metotlarla konulup, değiştirilmesi kabil olan hukuk kurallarının tamamına verilen genel bir isimdir.
Maddi Anlamda Anayasa Hukuku: devletin temel organlarının işleyişini ve kuruluşunu tayin eden hukuk kurallarının hepsinin aynı çatı altında toplandığı anayasa kavramına Maddi Anlamda Anayasa Hukuku denmektedir.
Anayasacılık Hareketleri
1700’lü yılların sonlarına doğru ortaya çıkan Amerika Birleşik Devletleri Anayasası (1787), ilk anayasa olma özelliğini taşımaktadır. Bu tarihten sonra birtakım anayasalar çıkarılmıştır;
- Japon Anayasası (1889)
- Hollanda Anayasası (1887)
- Romanya Anayasası (1866)
- Yunan Anayasası (1864)
- Lüksemburg Anayasası (1849)
- Danimarka Anayasası (1849)
- Prusya Anayasası (1848-1850)
- İtalyan Anayasası (1848)
- İsviçre Anayasası (1848)
- Belçika Anayasası (1831)
- Norveç Anayasası (1814)
- İspanyol Anayasası (1812)
- İsveç Anayasası (1809)
- Fransız Anayasası (1791)
- Amerika Birleşik Devletleri Anayasası (1787)
Kanun-i Esasi (anayasa/temel kanun) 1876 ise ‘’ Osmanlı’nın ilk ve son anayasasıdır.’’
Ankara Anayasa Hukuku
Ankara anayasa hukuku; devletin kuruluşu ile birlikte iktidarı, işleyişi ve yönetimi inceleyen hukuk disiplinidir. Bunun yanı sıra yönetim karşısında kişilerin hakları ve özgürlükleri de bu disiplin altında incelenmektedir.
Anayasa hukukun temel noktası olarak geçmektedir. Hukuksal ve siyasal olarak geniş bir incelemeye tutulan anayasa hukuku, var olan anayasamızdaki ilkelerin ve kuralların açıklanması ile geçerliliğini sürdürmektedir. Anayasa hukuku her ne kadar anayasamız ile çevreneliyor gibi görünse de durumun aksine bu çerçeveden daha geniş bir alanda incelenmektedir.
Hukuk devletlerinde, Anayasa Mahkemesi ve Danıştayın vermiş olduğu kararlar anayasa hukuku kapsamında değerlendirilmektedir. Değişen dünya düzeni ile birlikte yapılan çalışmalarda klasik görüşe oranla anayasa hukukunda düzenlemeler yapılmaktadır. Bu çerçevede yapılan değerlendirmeler de devam etmektedir.
Anayasa Hukuku
Anayasa hukuku alanında herhangi bir sıkıntı yaşıyorsanız Açıkalın & Dağdelen Avukatlık Bürosunu ziyaret edebilirsiniz. Sorunlarınızın çözümü için avukatlarımız hukuk çerçevesinde sizler için dava sürecini yönetmektedir.
Hukukta anayasa devletin kurulmasından itibaren başlar. Devletin kuruluşundan bu yana hem yönetim şekli hem de halkı ilgilendiren hak ve özgürlükler belirlenir. Belirlenen bu özellikler kamu ve anayasa hukuku disiplinlerinde incelenmektedir.
Anayasa, bir devletin en önemli yasa metni olarak geçmektedir. Ülkede konulan kuralların hepsi anayasada bulunan maddeler temel alınarak geçerliliğini sürdürmektedir. Aynı zamanda anayasa sayesinde toplumun huzurlu, güvenli ve haklarına sahip bir şekilde yaşaması sağlanır.
Anayasa Hukuku Temel Özellikleri
Anayasa hukuku temel özellikleri nelerdir? Ülkemizde anayasamızda yer alan maddelere göre birçok özellik bulunmaktadır. Anayasamızı önemli kılan da bu özellikleri olmuştur.
Her devlet anayasasına sahip çıkmak ve korumak zorundadır. Halkın da aynı şekilde anayasaya uyması ve aykırı davranmaması beklenir. Anayasa hukuku temel özellikleri nelerdir?
- Anayasa içerisinde temel hukuk kuralları yer almaktadır.
- Devletin yapısı ve oluşumu anayasa içerisinde belirlenmiştir.
- Anayasanın değiştirilemez kuralları vardır. Örnek olarak yönetim şekli, bayrağı ve milli marşı gibi.
- Değişen çağa ayak uydurmak için anayasada belirli düzenlemeler yapılabilir.
- Anayasada halkın kamusal olarak hakları açık olarak belirlenmektedir.
- Devletin temel kurumlarının işleyişi, anayasada yer alan kurallara uygun şekilde belirlenmektedir.
- Anayasa, ülkede yaşayan kişilerin temel haklarını ve özgürlüklerini korumaktadır.