Kocatepe mah. Bayındır 2 Sk. No:51/8 Kızılay/Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 419 42 20
E-Mail: acikalindagdelenhukuk@gmail.com
Alacaklının talep etmesi üzerine, borcunu zamanında ödemeyen borçlunun, devlet zoruyla taşınmaz ve taşınır mallarına el konularak karşılanmasını konu alan hukuk dalına İcra Hukuku denir.
İlamsız ve ilamlı icra olarak iki tür icra türü bulunmaktadır.
İcra takibi; borçlunun borcunu ödemediği hallerde, alacaklının, alacağını almak için İcra Dairesine dilekçe yazarak başvuruda bulunmasıyla başlamaktadır. Alacaklının elinde bir belge var ise ilamlı icra takibi, bir belge yoksa ilamsız icra takibi başlatılmaktadır.
Üzerine borç isnat edilen borçlu, borcunun olmadığına dair bir itiraz dilekçesi hazırlayarak, icra takibinin kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içerisinde İcra Dairesine başvuruda bulunmalıdır.
Ödeme emri kesinleşmediği takdirde ilamlı/ilamsız başlatılan her türlü icra takibine itiraz edilebilmektedir. İtiraz dilekçesinin ödeme emri kesinleşmeden verilmesi gerekmektedir. Ödeme emri kesinleşirse itiraz hakkınız düşecektir.
İcra takibi itirazı, haciz işlemi konularının sizin açınızdan sağlıklı yürüyebilmesi için uzman icra avukatlarından destek almanız önerilmektedir.
Ankara’da icra ve iflas avukatı olarak görev yapan Açıkalın & Dağdelen Hukuk Bürosu olarak sizlerin yanınızda yer almaktayız.
İcra ve iflas hukuku, alacaklının borçlu olduğu bir borcu herhangi bir nedenle ödemediği takdirde nasıl tahsil edebileceği ile ilgilenen bir hukuk konusudur. Takip hukuku ile yakından ilgili olan icra ve iflas hukuku hem davanın açılabileceği hukuki gerekçelere hem de borç durumlarında borçlu aleyhine açılacak icra davalarının takibine ve mevcut şartların oluşması durumunda iflas davalarının takibi gibi konularda karşımıza çıkmaktadır.
Hem alacaklı hem de borçlu tarafından yapılan işlemlere itiraz için kanun yollarının kullanılıp kullanılamayacağı, işlemlerin sonuçsuz kalması durumunda haczin nasıl gerçekleştirileceği gibi sorunlar da icra ve iflas hukuku kapsamında ele alınan konular arasında yer almaktadır. Bundan yola çıkarak icra ve iflas hukukunun, taşınır veya taşınmazlara devlet tarafından el koyarak ödenmemiş borçların ödenmesini sağlayan ve tüm bu düzenlemelerle ilgilenen bir hukuk dalı olduğunu söyleyebiliriz.
Takip hukuku, icra ve iflas hukuku gibi alt bölümleri içermektedir. İcra davaları, alacakların miktarı ile orantılı olarak varlıkların geri alınmasına neden olurken, iflasın icradan daha ciddi sonuçları vardır. İflas davası sonucunda iflas eden kişinin tüm mal varlığına el konulur. İflas hallerinde, mali kaybın yanı sıra ticari onur kaybının da olduğu hallerde, mahkemenin yitirilen itibarın geri kazanılmasına ilişkin kararını resmî gazetede yayımlanmasıyla beraber, kaybedilen onur geri kazanılabilir.
İflas durumunun oluşması halinde ticaret mahkemelerinin kararı gerekirken, icra davalarında sadece bir takip kararı verilmesi gereklidir. Ticaret mahkemesi gerekli kararı vermedikçe iflas işlemi düşünülemez.
Alacaklının borcunu tahsil etmemesi durumunda yasal işlem başlatılması, icra süreci olarak bilinir. Borçlu, devlet tarafından borcunu ödemek zorunda kalır. Aşağıda, bu durumda kullanılabilecek çeşitli yaptırım süreçleri yer almaktadır.
Bireyin sorumlu olacağı yasal hak ve yükümlülükler, icra davasının türüne göre farklılık göstermektedir. İcra takibinin başlamasından itibaren yedi gün içinde borca itiraz edilebilir. İtiraz edilmediği sürece ödeme emri kesinleşmiş olur.
Ankara İcra Hukuku
Ankara icra hukuku davalarınız için Açıkalın & Dağdelen Avukatlık Bürosunu ziyaret edebilirsiniz. İcra davalarınız için sürecin takibi, süreçle ilgili bilgilendirme ve sonuca yönelik çalışmalar uzman avukatlarımız tarafından yapılmaktadır.
İcra hukuku kapsamında kişilerin, bankaların, şirketlerin herhangi sorunlardan dolayı alacaklarının kanun yolunda alınması sağlanmaktadır. Kısaca bahsetmek gerekirse icra hukuku kapsamında borçlu kişilerin borçlarını rızası ise ödememesi durumunda devletten yardım almasıdır. Devlet alınacak olan bu paranın adil bir şekilde alınması için hukuk kuralları çerçevesinde çalışmaktadır.
Alınacak olan borç ilişkisi birden fazla sebepten ötürü kaynaklanabilir. Fakat icra hukuku bu konularda çek, senet, poliçe, fatura, ipotek ve nafaka gibi belgelere göre hareket etmektedir. İcra hukuku genel olarak para tahsil etmek olarak ifade edilse de başka işlemleri de bünyesinde içermektedir. Taşınmaz malların tahliye edilmesi, taşınır malların teslim edilmesi, işlerin zamanında gerçekleştirilmesini sağlamak vs.
Ankara İcra Hukuku Avukatı
İcra ile ilgili davaların tamamında yani alacaklı ve borçlu tarafların olduğu zamanlarda icra avukatları süreç ile ilgili yardımcı olmaktadır.
İcra avukatları borçlu kişinin borcunu ödemesini eğer ödememiş ise alacaklının talebi üzerine icra müdürlüğünce alınmasını sağlamaktadır. Yapılan tüm işlemler İcra ve İflas kanunu çerçevesinde işlemektedir.
Ankara İcra Hukuku Avukatı Hizmetleri
Ankara icra hukuku avukatı hizmetleri nelerdir? İcra ile ilgili davaların tamamında yani alacaklı ve borçlu tarafların olduğu zamanlarda icra avukatları süreç ile ilgili yardımcı olmaktadır. Alacaklı kişinin borcunu alamaması durumunda devlet kurumlarına başvurarak borcunu tahsil etmesi bu hukuk disiplini altında incelenmektedir.
Ankara icra hukuku avukatı hizmetleri nelerdir?
Copyrights © 2022 | Tüm Hakları Acikalindagdelenhukuk.com adresine aittir.
Ankara Tazminat Avukatı ve Ankara İşçi Avukatı arıyorsanız Acikalın & Dagdelen Hukuk Bürosu ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Hukuksal süreçlerin bir avukat eşliğinde özellikle de Ankara'da avukatlar ile devam edilmesi müvekkiller için ayrıcalıktır. Ankara avukatlar barosuna bağlı tecrübeli avukatlarımız ile siz değerli danışanlarımızın her daim yanındayız.
WhatsApp Mesaj Gönder