Kocatepe mah. Bayındır 2 Sk. No:51/8 Kızılay/Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 419 42 20
E-Mail: acikalindagdelenhukuk@gmail.com
Bireylere tanınan hakların ve hürriyetlerin dengelenmesini sağlayan, idari faaliyetlerden oluşan hukuk dalına İdare Hukuku denir.
İdare Hukuku, idarenin eylem ve işlemlerinin sınırlarını belirler. İdarenin yasaların öngörmediği bir biçimde davranması ya da belirlenen sınırların dışına çıkması halinde bireylere karşı olan yaptırım ve sorumlulukları düzenler. İdarenin eylemlerine ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Eylemlerden veya işlemlerden doğan uyuşmazlıklar idari yargıda görülmektedir.
Davalının tam yargı davalarında ilk olarak ortaya çıkan zararın kaynağının tespiti gerekmektedir.
İdari eylemlerden kaynaklanan zararlarda ilk olarak idareye başvurulmalıdır. İdari işlemlerden dolayı zarara uğrayan bireyler direkt olarak tam yargı davası açma hakkına sahiptir.
Oluşan zarar idari eylemden kaynaklanıyor ise ilk olarak idareye başvurulmalıdır.
Vergi hukuku, devletin vergi niteliklerini, yükümlülüklerini ve mali eylemlerini yasal açıdan inceleyen bir kamu hukuku alanıdır. İdare hukuku ise idarenin kuruluş, eylem ve işlemlerini yöneten yasal standartları ifade eder. İdari davalar; Genel olarak tam yargı davaları, iptal davaları, idari sözleşme davaları ve idari sözleşmelerden kaynaklanan davalar olmak üzere üç kategoride gruplandırılmaktadır.
İptal Davaları: Kentsel dönüşüm, kamu idaresinin imar başvurusu, ruhsat iptali, kamulaştırma kararı, kamu ihalesi ve idarece verilen cezalar gibi sınırsız sayıda idari işlem veya karara karşı açılabilecek en temel idari dava türüdür.
Tam Yargı Davaları: İdarenin fiilleri neticesinde kişilik hakları zarar gören kişiler tarafından idare aleyhine açılan bir nevi maddi ve manevi tazminat davasıdır.
İdari Sözleşmelerden Doğan İdari Davalar: Kamu hizmetlerinin toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sunulması amacıyla yapılan idari sözleşmeler sonucunda ortaya çıkan anlaşmazlıkları ele alır.
Anayasa, vergilendirmeyi ve devlet idaresini düzenler. İdarenin kamu yararına olan işlemlerinin veya vergi işlerinin hukuka aykırı olması halinde, ilgili mercilere şikâyette bulunulması zorunludur.
Vergi hukuku alt dallarının genel ve özel olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Vergi uygulama hukuku, vergi usul hukuku, vergi ceza hukuku, vergi yargısı hukuku ve uluslararası vergi hukuku, genel vergi hukukunun alt dallarıdır. Gelir vergileri, servet vergileri ve harcama vergileri ise özel vergi kanununun bir parçasını oluşturmaktadır.
Gelir vergisi, KDV, ÖTV, emlak vergisi ve diğer vergi türlerinde tarh, tahakkuk ve tahsilat işlemleri, bağımsız tahakkuk işlemleri ve cezaları, idare ile gerçek ve tüzel kişilerin yanlış veya eksik gelir beyanı ve diğer vergi türlerinde uyuşmazlıkların çözümü için kurumlar vergisi. Belediye Hukuku uyuşmazlıkları, hatalı kesintiler, kamulaştırma kararları kapsamında uzlaşma, yabancı ve yerli işletmelerin kurulması için idarede uygun izin ve uygulamaların alınması gibi vergi sorunlarının tamamı hukuki yardımdan yararlanabilmektedir.
Her türlü idari dilekçe ve itirazlar, idare ve vergi hukukunun yasal çerçevesi içerisinde yapılır. Vergi davaları dışında, avukatlar anlaşmazlıkların çözümünde arabuluculuk da yapabilmektedirler.
İdari davalarda yetkili mahkemeler; idari sözleşme veya idari işlemi yapan merciinin bulunduğu yerde yer alan idare mahkemesidir.
Ankara İdare Hukuku
Ankara idare hukuku davaları için Açıkalın & Dağdelen Hukuk Bürosunu ziyaret edebilir, verdiğimiz avukatlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
İdare hukuku: temelini Anayasa’da yer alan kanunlardan alan ve amacı kamunun yararını geliştirmek, düzenlemek olan bir hukuk dalıdır. Kamuya bağlı idarelerin işleyişi ve kişilerle olan ilişkilerdeki sorunları düzenlemek bu hukuk dalı kapsamında incelenmektedir. Bundan dolayı idarenin gerçekleştirdiği bütün işlemler, işlemleri ilgilendiren kişileri ve idareyi yakından ilgilendirmektedir. Söz konusu bu işlemlerin hukuk çerçevesinde olması ve aykırı olan işlemler için yetkili mercilerin görev alması amaçlanır. Söz konusu aykırılıklar neticesinde davaların açılması ve hukuk çerçevesinde sonuçlanması idare hukuku kapsamında sonuç bulur.
İdari Dava Nedir?
İdari dava nedir? Devlet kurumlarınca gerçekleştirilen işlemlere karşı açılan davaların hepsi idari dava sınıfında incelenmektedir.
İdari dava nedir? Devlet kurumlarının gerçekleştirdiği eylemler, yaptıkları işler neticesinde kurumlarda çalışan kişiler tarafından açılan davaların hepsi idari dava sınıfında yer almaktadır. Buradaki amaç kamu kurumlarının, kamu hukukuna dayalı kurallara uyması ve tek taraflı olarak davranmalarının engellenmesidir. Bu tür işleyişlerde işlemlerin iptal edilmesi ve idari eylemlerin sözleşmeye uygun bir şekilde devam ettirilmesi amaçlanmaktadır. İdari dava açılması için dava ile ilgili işlemlerin idare tarafından yapılmış olması gerekmektedir. Ayrıca bu davanın açılması için işlemin kesin ve yürütülebilir durumda olması gerekmektedir.
Ankara İdare Hukuku Avukatı Hizmetleri
Ankara idare hukuku avukatı, idare hukuku kapsamında birçok konuda hizmet vermektedir. Verilen hizmetler neticesinde müvekkilin haklarının korunması, hukuk kurallarına uygun bir şekilde sürecin işlemesi ele alınmaktadır.
Ankara idare hukuku avukatı hizmetleri nelerdir?
Ankara idare hukuku davaları için Açıkalın & Dağdelen Hukuk Bürosunu ziyaret edebilir, verdiğimiz avukatlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Copyrights © 2022 | Tüm Hakları Acikalindagdelenhukuk.com adresine aittir.
Ankara Tazminat Avukatı ve Ankara İşçi Avukatı arıyorsanız Acikalın & Dagdelen Hukuk Bürosu ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Hukuksal süreçlerin bir avukat eşliğinde özellikle de Ankara'da avukatlar ile devam edilmesi müvekkiller için ayrıcalıktır. Ankara avukatlar barosuna bağlı tecrübeli avukatlarımız ile siz değerli danışanlarımızın her daim yanındayız.
WhatsApp Mesaj Gönder