Kocatepe mah. Bayındır 2 Sk. No:51/8 Kızılay/Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 419 42 20
E-Mail: acikalindagdelenhukuk@gmail.com
İş Hukuku genel itibari ile;
İş Hukuku iki başlığa ayrılmaktadır. Bunlar;
Toplu İş Hukuku Konusu; toplu iş sözleşmeleri, sendikalardır. İşveren ve işçi arasında en az bir tarafın sendika kuruluşları gibi topluluk adı altında yer aldığı ilişkileri kapsamaktadır.
Bireysel İş Hukuku İşveren ve işçi arasındaki sözleşmeyle ortaya çıkan hukuk dalıdır. İş sözleşmesinin sağlanabilmesi için; iş sözleşmesinin sona ermesi, işçi sağlığı ve güvenliği, dinlenme ve çalışma süreleri, çalışma konularının düzenlenmesi, sözleşmeden kaynaklanan borçların ve hakların yerine getirilmesi gibi durumlar iş hukukunun konusu içinde yer almalıdır.
İşçinin kişiliğinin tanınması: bu ilke, işçinin maddi açıdan korunması ile beraber kişiliğinin korunmasını kapsamaktadır.
İşçi yararına yorum ilkesi: yargılama sürecinde, yeteri kadar açık olmayan hukuki bir düzenlemenin, hükmün esasına karşı gelmeyecek biçimde ‘’işçi lehine’’ yorumlanmasını ifade etmektedir. (bu ilkeden işçinin haksız olduğu durumlarda korunması anlamı çıkarılmamalıdır.)
İşçi hukukunu oluşturan birtakım konular bulunmaktadır. Bunlar;
Hafta tatili alacağı işçinin çalışmadan hak ettiği bir ücrettir. Bir hafta içerisinde haftalık çalışma süresini aşan işçiye fazla çalıştırıldığı saatler için %50 zamlı ücret ödenmelidir. Hafta tatili alacağını İş Kanunu 32/5 maddesinde yer alan ‘’ Ücret en geç ayda bir ödenir.’’ Cümlesi ile ödeme periyodu işverene bildirilmiştir. Hafta tatili ücreti alacağını almayan işçinin başvuracağı mahkeme İş Mahkemesidir. İş davalarında, dava açılmadan önce mecburi arabulucu bulma şartı bulunmaktadır. Arabuluculuğa başvurulmadan dava açmak mümkün olmamaktadır.
Genel tatil alacakları işçinin genel tatil günlerinde veya ulusal bayramlarda çalıştırılması durumunda ödenecek ücrettir.
Yıllık izin ücretleri anayasal bir hak olan ücretli iznin süresi ve ücreti, işçinin kıdemine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Fazla mesai alacakları 4857 sayılı İş Kanunu Madde 41/2 de; haftalık çalışma süresi 45 saatten az olan işyerlerinde yapılan fazla süreli çalışma ücretinin %25’i zamlı ödenmelidir. Haftalık çalışma süresi 45 saat olan işyerlerinde fazla süreli çalışma ücretinin %50’si zamlı ödenmelidir.
İşe iade
Kıdem ve ihbar tazminatı işçinin iş sözleşmesinin geçerli bir neden ile ya da haklı bir nedene dayanmaksızın iptali durumunda her kıdem yılı karşılığı yaklaşık otuz günlük brüt ücrete denk gelecek şekilde hak edilen tazminat türüne kıdem tazminatı denir.
İşçinin çalışma süresine göre belirlenmek olan ihbar sürelerine denk gelecek brüt maaş miktarına ise İhbar tazminat denir.
Hem çalışanın hem de işverenin karşılıklı haklarını kapsayan ve bu hakların hukuken nasıl kullanılabileceğini son derece detaylı bir şekilde inceleyen hukuk dalıdır. Ayrıca, çalışanın çeşitli izin seçenekleri, malulen emeklilik seçenekleri, sigorta primleri ve çalışma koşulları gibi geniş yelpazede konular üstünde durulduğunu da belirtmekte fayda var. Hem işveren hem de çalışan haklarını kapsayan hukuk birimi tarafından her iki taraf da hiçbir ayrım olmaksızın eşit muamele görür.
Her çalışan ve her işveren’in mutlaka hakim olması gereken hukuk dallarından bir tanesidir. İş hukuku, ekonomik ilişkilerin gelişen ve değişen yapısını yöneten bir hukuk dalıdır.
Bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku, iş hukukunun iki ana çalışma alanıdır. İşçiler ve işverenleri arasındaki ilişki, bireysel iş hukuku kapsamında tek tek ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmektedir. Bireysel iş hukuku, Türk hukukunda İş Kanunu, Deniz İş Kanunu, Basın İş Kanunu ve Borçlar Kanunu’na tabidir.
Toplu iş hukuku ise işçi veya işverenlerin bir araya gelerek sendika kurmaları sonucu ortaya çıkan çalışma ilişkilerini düzenleyen bir hukuk dalıdır. Ülkemizde toplu iş hukukunu düzenleyen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu; Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, toplu iş kanununu düzenlemektedir.
İşe alım ve devam süreçlerinde Sosyal Güvenlik Hukuku, işçi ile işveren arasındaki ilişkinin titiz bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu gözetiminde yürütülmesidir. İş ve sosyal güvenlik hukuku iki ayrı hukuk dalı olarak görülse de aralarında çok yakın ve birbirini tamamlayan bir ilişki vardır. Her iki alanda da kullanılan hukuk ilkeleri ve yöntemleri farklı olmakla birlikte, her iki hukuk dalı benzer amaçlara hizmet etmektedir. İnsanlar sosyal ve ekonomik hayatın merkezinde ya işveren, çalışan ya da ne yazık ki işsiz olarak karşımıza çıkıyor. Çalışan-işveren ilişkileri; mevcut iş kanununun yeni tür iş sözleşmeleri oluşturması; İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Daire Başkanlığı’nın çalışma alanı, işçi sendikası, işveren sendikası ve devlet arasındaki ilişkinin ve sigortalı ile sosyal devlet arasındaki ilişkinin ortaya koyduğu karmaşık ağdır.
Ankara İş Hukuku
Ankara iş hukuku avukatları Ankara ili ve çevresinde iş hukuku davalarında müvekkillerine yardımcı olmaktadır. Verilen bu hizmette işle ilgili çoğu konunun çözümlenmesi sağlanmaktadır.
Hukuki yükümlülüklerin ortaya çıkardığı ve genellikle işçi ile işveren arasındaki bağı sağlayan işlemler hukuk kuralları bünyesinde incelenmektedir. Bu hukuk prensini de iş hukuku olarak geçmektedir. İşçi ve işveren arasında yaşanılan tartışmalar, anlaşmazlıklar vs. gibi durumlarda iş hukukunda yer alan kurallara göre işçi mahkemelerinde olaylar çözülmektedir.
Ülkemizde iş hukuku bireysel ve toplu olmak üzere iki farklı şekilde incelenmektedir.
Ankara iş hukuku avukatı, iş hukuku ile ilgili problemlerde işçi veya işverenin davasına yardımcı olmaktadır. Anlaşmazlıklar sonucunda ortaya çıkan konunun çözümlenmesinde iş hukuku avukatları görev almaktadır.
İş hukuku ile ilgili yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda davaların çözülmesi için avukatlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda da uzman olan avukatlar genellikle iş hukuku alanında çalışan ve uzmanlığını o alanda yönelten kişilerdir.
İş hukukunda yalnızca hizmet sözleşmesinin tarafları arasında olan ilişki incelenmez. Aynı zamanda her iki tarafın üye olabilecekleri örgütler ve iş sözleşmesi detayları da bu alanda işlenmektedir. Bundan ötürü de iş hukuku: “Bireysel iş hukuku” ve “Toplu iş hukuku” olmak üzere iki farklı alanda incelenmektedir.
Ankara iş hukuku avukatı hizmetleri nelerdir? İş hukuku avukatlarından hizmet almak isteyen müvekkiller aşağıda yer alan konulardan herhangi birinde yardım alabilirler. Eğer konunun iş hukuku mu yoksa başka bir hukuk dalı mı olduğunu öğrenmek için de avukat hizmetlerine göz atabilirsiniz.
Ankara iş hukuku avukatı hizmetleri nelerdir?
Copyrights © 2022 | Tüm Hakları Acikalindagdelenhukuk.com adresine aittir.
Ankara Tazminat Avukatı ve Ankara İşçi Avukatı arıyorsanız Acikalın & Dagdelen Hukuk Bürosu ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Hukuksal süreçlerin bir avukat eşliğinde özellikle de Ankara'da avukatlar ile devam edilmesi müvekkiller için ayrıcalıktır. Ankara avukatlar barosuna bağlı tecrübeli avukatlarımız ile siz değerli danışanlarımızın her daim yanındayız.
WhatsApp Mesaj Gönder