Kocatepe mah. Bayındır 2 Sk. No:51/8 Kızılay/Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 419 42 20
E-Mail: acikalindagdelenhukuk@gmail.com
Miras Hukuku, bir kişinin vefatı ya da gaipliği söz konusu olduğunda bu kişinin geride bıraktığı bütün servetinin, hangi şahıslara ne şekilde intikal edeceğini belirleyen hukuk dalıdır.
Türk Hukukunda mirastan hak sahibi olacak kişiler zümre sistemi ile belirlenmektedir. Bunlar;
Murisin servetinden üçüncü zümreye kadar olan mirasçılar pay sahibi olabilirler. Fakat bu zümreler içerisinde kanuna göre bir sıra mevcuttur. Birinci zümredeki kişiler yaşarken diğer zümredekiler hak sahibi olamazlar. Yasal mirasçıların (miras bırakanın kan hısımları, evlatlık ve alt soyu ile sağ kalan eşi) dışında kan hısımı olmayan kişiler de murisin vasiyetnamesi ile mirastan hak sahibi olabilirler. Kan bağı olmaksızın mirasçı olabilmek için murisin ölmeden önce bu kişiler için vasiyetname hazırlatması gerekmektedir.
Miras hukukuna konu olacak bazı dava sebepleri bulunmaktadır. Bunlar;
Mirasçı ve karşı taraf miras sözleşmesi yapar. Bu iki yönlü bir hukuk sürecidir. Mirasa dayalı olduğu için borçsuz bir işlemdir. Miras bırakanın ölümünden sonra kişi, sözleşme sayesinde hakkını alır. Ayrıca iki tür miras sözleşmesi vardır. Bunlar olumlu ve olumsuz olarak karşımıza çıkar.
Miras bırakan kişi veya kişilere veya herhangi bir üçüncü kişiye mirasçının ölümünden sonra yürürlüğe girecek tasarruflar olumlu miras sözleşmesi ile temsil edilir. Olumlu bir miras sözleşmesi, mirasçıyı veya üçüncü kişiyi belirli yükümlülüklere bağlar. Ayrıca mirasın bölünmesi için önlemler sunar. Mirasçı, Yedek mirasçı, Art mirasçı ve Ön mirasçı, tümü bu sözleşmede belirtilebilir. Miras sözleşmesiyle vakıf kurarsanız veya bir vasi tayin ederseniz, sözleşme vasiyet olur.
Miras bırakan, müspet miras sözleşmesi ile malını eskisi gibi kurtarabilir. Ayrıca, sözleşmeyle bağdaşmayan ölüme bağlı tasarruflar varsa itiraz hakkı da vardır. Medeni kan mirasçılarının belirlenmesini ve varlığın alacaklısının belirlenmesini gerektirir.
Kanuni mirasçılar mirastan çıkarılabilir, miras bölünebilir ve olumlu miras sözleşmesi ile vakıflar kurulabilir. İvazlı bir miras sözleşmesi, sözleşmeden yararlanan kişi karşı bir yükümlülüğü yerine getirdiğinde oluşur. Yükleme sözleşmesi de aynı şekilde olumlu miras sözleşmesinin kapsamına girer. Miras bırakan sözleşmeye taraf olan kişi, bir yükleme sözleşmesinde yükleme yapmaktadır.
Miras bırakan ve mirasçı, mirastan feragat sözleşmesi olarak da bilinen olumsuz bir miras sözleşmesi yaparlar. Tek seferlik veya karşılıklı olarak feragat edilebilir. Aksi belirtilmedikçe, hüküm kurularak feragatin altsoyları açısından sonuçları olacaktır. Bu kişi herhangi bir nedenle halef olamıyorsa, feragat geçersiz hale gelir. Feragat sözleşmesi belirli bir kişi için yapılmadıysa, en yakın ortak kökün altsoyu esas alınır. Bu kişi bir mirasçı değilse feragat hükümsüzdür. Alacaklıların tereke üzerindeki haklarının kapsamı, terekenin açılmasından bu yana tereke borçlarını karşılamamışsa, borçlar mirasçılar tarafından ödenmemişse dahil edilir. Miras sözleşmesi ivazlı bir şekilde imzalanmış ve ivaz ödenmişse, feragat anlaşmadan çekilebilir.
İlk önce, sözleşme tarafları notere gitmeli ve sözleşmenin içeriğini sözlü veya yazılı olarak bildirmelidir. Bunların hepsi aynı anda yapılmalıdır. Ayrıca mirasın notere tescil ettirilmesi gerekir. Karşı taraf ölüme bağlı tasarrufta bulunmuyorsa, kendisi de temsil edilebilir.
Noter daha sonra tartışılan ve yazılanları kelimelere döker. Taraflar noter huzurunda sözleşmenin içeriğini okurlar. Sözleşmenin şartları, mülkün tamamı veya varlıklarının sadece bir kısmı için geçerli olabilir. Miras ve feragat, aynı anda da olabilir. Tarafların bulunmaması halinde sözleşme geçerliliğini kaybeder. Geçerliliğin ön koşullarından biri, tarafların tanıklar önünde metni imzalamalarıdır. Taraflardan birinin okuma yazması yoksa miras sözleşmesi imzalamaya gerek yoktur. Daha sonra taraflar tanıkların önünde metni okuduklarını ve kendilerine uygun olduğunu söylerler.
Miras sözleşmesinin başlangıcında her iki tanık da hazır bulunmalıdır. Sözleşmenin şekle aykırı olarak kurulması halinde tarafların bunu neden gösterme hakları vardır. Bazı durumlarda çok taraflı olarak da yapılabilen sözleşme feshedilebilir. Aşağıdakiler bu koşullardan bazılarıdır:
-Herhangi bir tarafın sözleşmeden çekilmesi
-Miras bırakanın ölümünden önce mirasçının ölümü
-Miras sözleşmesi eşler arasında yapılmışsa boşanma durumları
-Miras bırakanın sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirmek istemesi
-Tarafların karşılıklı (yazılı) anlaşması
Ankara Miras hukuku avukatları, miras hukuku davaları kapsamında mal paylaşımlarından tutun miras kalan mallarla ilgili bütün davalarla ilgilenmektedir. Bir kişinin vefat etmesi ve gaiplik durumunda ortaya çıkan miras hukuku, aileye kalan malın adil bir şekilde bölüştürülmesini amaçlar.
Miras hukuku söz konusu olduğu zaman özel hukuk dallarından birisine girdiğinden dolayı çok geniş alanlardan birisi haline gelmektedir. Özel hukuk alanlarından en kapsamlısı olan miras hukuku, davalarda fazla ayrıntı olmasından ötürü uzun sürebilmektedir. Miras hukuku davalarında aile içerisinde yer alan problemlerin çözümlenmesi için görev yapan avukatlar yer almaktadır. Yasal düzenlemeler çerçevesinde yani kurallara uygun bir biçimde müvekkillerine hizmet verirler.
Miras hukuku mal paylaşımı nasıl yapılır? Hukuk alanı içerisinde en kapsamlı davalardan olan miras davaları, ufak bir ayrıntıya göre bile çok fazla değişiklik göstermektedir.
Miras hukuku mal paylaşımı nasıl yapılır? Bir kişinin vefat etmesi veya uzun süredir kayıp olması sonucunda kişinin mal varlıkları ailesine paylaştırılmaktadır. Yapılacak olan mal paylaşımı, miras bırakan kişinin hazırlamış olduğu vasiyetnameye göre yapılmaktadır. Eğer kişinin bir vasiyetnamesi yoksa hukukta yer alan kurallar çerçevesinde mal paylaşımı yapılmaktadır.
Yaşamaya devam ederken vasiyetname hazırlandığı zaman kişinin isteğine göre mal paylaşımı yapılmaktadır. Diğer durumlarda ise kişinin mal varlığının dağılmasındaki en önemli etken kişinin eşinin hayatta olup olmamasıdır. Eğer eşi hayatta ise tüm mal varlığının %25’i eşine verilmektedir. Kalan kısım ise çocuklar arasında eşit bir şekilde paylaştırılır.
Ankara miras hukuku avukatları uzun süredir bu konuda hizmet veren avukatlardır. Bu kapsamda verilen hizmetler ise şu şekildedir:
Copyrights © 2022 | Tüm Hakları Acikalindagdelenhukuk.com adresine aittir.
Ankara Tazminat Avukatı ve Ankara İşçi Avukatı arıyorsanız Acikalın & Dagdelen Hukuk Bürosu ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Hukuksal süreçlerin bir avukat eşliğinde özellikle de Ankara'da avukatlar ile devam edilmesi müvekkiller için ayrıcalıktır. Ankara avukatlar barosuna bağlı tecrübeli avukatlarımız ile siz değerli danışanlarımızın her daim yanındayız.
WhatsApp Mesaj Gönder