Tazminat Hukuku
Haksız fiil veya herhangi bir sebepten oluşan anlaşmazlıklar Tazminat Hukuku kapsamında incelenmektedir. Tazminat, hukuka aykırı olan bir fiilin sonucunda ortaya çıkan maddi/manevi zarara karşılık olarak ödenecek bedeldir. Tazminat Hukuku ise bireylerin maddi ve manevi oluşan zararlarının giderilmesini kapsayan bir hukuk dalıdır.
Tazminat Hukuku maddi tazminat davaları ve manevi tazminat davaları olarak iki başlıkta incelenmektedir. Bu başlıklar altındaki Tazminat Hukuku konuları;
- Yanlış tedavi sebebiyle doğan maddi ve manevi tazminat davaları.
- Kişilik haklarının zedelenmesi sonucunda oluşan maddi/manevi tazminat davaları.
- İş güvencesi nedeniyle açılan tazminat davası.
- Trafik kazası sonrasında oluşabilecek hasarlar nedeniyle açılacak maddi/manevi tazminat davası.
- Meslek hastalığıyla sebebiyle açılabilecek tazminat davası.
- Boşanma davası sebebiyle açılan maddi manevi tazminat davası.
- Haksız gözaltı sebebiyle tazminat davası.
- İşçinin kıdem tazminatı davası.
- Meslek hastalığından doğacak maddi manevi tazminat davası.
- Nişan akdinin bozulması sonucunda meydana gelen maddi manevi tazminat davası.
- İşçilik alacakları nedeniyle açılan tazminat davası.
- Ruh ve beden bütünlüğünün ihlal edilmesi nedeniyle açılacak olan maddi manevi tazminat davası.
- Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sebebi ile açılacak maddi/manevi tazminat davası.
Tazminat ve Sözleşmeler Hukuku
Sözleşmeler hukuku, iki ve daha fazla kişi veya grup arasında varılan anlaşmaların tamamını korumaya adanmış bir hukuk dalıdır. Sözleşmelerin belgelerle teyit edilebilmesi için yazılı olarak oluşturulması, imzalanması ve her iki tarafın haklarını güvence altına alacak yasal çerçevede olması gerekir. Sözleşme taraflarının haklarını savunmak ve bu hukuk disiplini sonucunda oluşabilecek hak kayıplarının önüne geçmek bu hukuk dalı ile mümkündür. Kişilerin sahip olduğu hakları koruyan ve beyan eden bir hukuk dalı olarak Sözleşmeler Hukuku son derece önemlidir. Roma hukukundan beri kullanılmakta olan ve çağdaş hukuk sisteminin temelini oluşturan Sözleşmeler Hukuku, taraflar arasında borç bağlantısı oluşturan hukuki işlemlerle ilgilenir. Sözleşmeler Hukuku, diğer şeylerin yanı sıra aile, kişiler ve devlet-vatandaş ilişkisini içeren oldukça geniş bir alandır. Sözleşme, iki veya daha fazla tarafın yasal haklarını korumak ve belirli bir sonuca ulaşmak için karşılıklı iradelerini ifade ettikleri yazılı bir araçtır. Taraflar; kanun ve hükümlerle belirlenen sınırlamalar dahilinde istekleri doğrultusunda kanuni ortaklık kurmak üzere anlaşma yapabilirler.
Kişiler, özel hukuka tabi olan bu sözleşmelerle bağlıdırlar. Sözleşmeler, iki veya daha fazla taraf arasındaki anlaşmalardır; yasal olarak bağlayıcıdırlar ve her iki tarafça da bunlara uyulmalıdır. Tarafların onayı veya bilgisi olmadan bu sözleşmeyi veya sözleşme hükümlerini ihlal etmek yasal değildir. Sonuç olarak sözleşmelerin avukatların gözetiminde hazırlanması, kesin olarak düzenlenmesi, tarafların hak ve yükümlülüklerinin anlaşılması gerekmektedir. Sözleşmenin içeriğinden kaynaklanan veya sözleşmeye aykırı durumlarda Sözleşmeler Hukuku uygulanır.
Neleri Kapsar?
Sözleşmeler, uyuşmazlık durumunda davalar, sözleşme düzenlemeleri ve müzakereler konusunda danışmanlık hizmetleri Sözleşmeler Hukuku kapsamında verilmektedir. Sözleşmeler, özellikle profesyonel iş sektöründe son derece önemlidir; bununla birlikte, günlük yaşamdaki kişilerle de güçlü bir şekilde bağlantılıdırlar. Alınan fatura veya hizmetler için dahi sözleşmeler imzalanır. Bu hukuk disiplini, her iki tarafın haklarının korunması ve ihtilafların çözülmesi açısından son derece önemlidir. Hukuki bir ilişkinin temelini oluşturan sözleşmeler, durumun anlaşılması ile oluşturulmalı ve hak kaybına yol açmamalıdır. Özellikle yazılı olarak sözleşme yapılması, bir anlaşmazlık durumunda belge sağlamak açısından kritik öneme sahiptir.
Tazminat Davası Nedir?
Tazminat davası nedir? Hukuk çerçevesinde belirtilen kurallara aykırı bir durum veya eylem gerçekleştiren kişiler, bu suçlarının cezası olarak bir bedel ödemektedirler.
Tazminat davası nedir? Hukuka karşı yapılan davranışlarda veya çeşitli gerekçeler sonucunda ortaya çıkan durumlarda kişiler istemeden de olsa zarar verebilirler. Verilen bu zararın karşılığı her zaman hapis cezası olmamaktadır. Kişinin vermiş olduğu zarar maddi olarak karşılanabiliyor ise kişinin bu bedeli ödeyerek serbest kalması mümkündür. Tazminat davaları genel olarak maddi tazminat davaları ve manevi tazminat davaları olarak iki farklı şekilde incelenmektedir.
Ankara Tazminat Hukuku
Ankara tazminat hukuku kapsamında Açıkalın & Dağdelen Hukuk Bürosundan istediğiniz hizmetleri almanız mümkündür.
Tazminat hukukunun kurulmasının amacı insan haklarında meydana gelen zararların giderilmesini sağlamaktır. Tazminat; kişinin, kurumun, kuruluşun veya farklı bir unsurun maddi veya manevi olarak zarara uğraması nedeniyle haksızlığa uğrayan kişinin hakkını alma halidir. Ülkemizde tazminat hukuku davaları iki farklı başlıkta incelenmektedir:
Maddi tazminat davaları somut olarak herhangi bir cismin maddiyatına zarar getirilmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu davada kasten veya kasıt olmadan ortaya çıkan zararın, maddi olarak sorumlu kişi tarafından karşılanması beklenmektedir.
- Manevi Tazminat Davaları:
Manevi tazminat davalarında ise şahsın özel hayatına müdahale edilmesi vs. gibi durumlara bakılmaktadır. Örnek olarak kişinin darp edilmesi gibi durumlar sonucunda maddi olarak tazminat davası açılabilmektedir.
Ankara Tazminat Hukuku Avukatı Hizmetleri Nelerdir?
Tazminat hukuku avukatı hizmetleri nelerdir? Ankara ve çevre illerinde Açıkalın & Dağdelen Hukuk Bürosuna başvurarak tazminat davalarının en ayrıntılı şekilde çözümlenmesini sağlayabilirsiniz.
Tazminat hukuku avukatı hizmetleri nelerdir? Tazminat hukuku kapsamında oluşan maddi ve manevi tazminat davaları da 3 farklı açıdan incelenmektedir. Bunlar şu şekildedir:
- Trafik Kazasından Kaynaklı Tazminat Davaları:
Kazaya karışan aracın sürücüsüne, aracın işletmesine ve aracın sahibine yönelik ayrı ayrı davalar açılmaktadır. Karşı taraf olarak ise sigorta şirketleri gösterilmektedir.
- İş Hukukundan Kaynaklanan Tazminat Davaları:
İş hukukundan dolayı açılan tazminat taleplerinde işçi çalıştıran kişiye ve üst işverene dava açılmaktadır.
- Sağlık Kuruluşundan Kaynaklanan Tazminat Davaları:
Özel hastane veya devlet hastanesinde olan durumlar için sağlık bakanlığına karşı dava açılmaktadır.